Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/12290
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorPyda, S. V.-
dc.contributor.authorTryhuba, O. V.-
dc.contributor.authorKononchuk, O. B.-
dc.contributor.authorHutsalo, I. A.-
dc.date.accessioned2019-03-01T13:09:23Z-
dc.date.available2019-03-01T13:09:23Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationPyda S. V., Tryhuba O. V., Kononchuk O. B., Hutsalo I. A. Energy efficiency of the usage of biopreparations for the growth of white lupine in the conditions of the Western Forest-Steppe of Ukraine // Ukrainian Journal of Ecology. 2018. Vol. 8(3). P. 221-224uk_UA
dc.identifier.issn2520-2138-
dc.identifier.urihttp://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/12290-
dc.description.abstractРезультати дослідження енергетичної ефективності передпосівної обробки ризобофітом насіння сортів білого люпину Дієта і Серпневий на основі Bradyrhizobium sp. (Lupinus) штамів 367a і 5500/4, регуляторами росту рослин (PРР), Регоплант іСтимпо. Під час енергетичної оцінки було виділено два основні потоки: споживання енергії та накопичена енергія кінцевого продукту. Розрахунок енергоспоживання показав, що енергія, що накопичена в економічно цінній частині культури (зерно люпину), значно перевищує витрати на її виробництво. Загальні енергетичні витрати на вирощування люпину залежали від матеріальних і людських ресурсів для його вирощування і коливалися в межах 6924,7 (контроль) –7194,1 МДж/га (ризобофіт обох штамів з РРР Регоплант). За результатами розрахунків сумарних енергетичних витрат на вирощування люпину та його збільшення з урожаєм був визначений коефіцієнт енергоефективності, який у сорту Дієта в експериментальних варіантах збільшувався на 6,1-27,8% порівняно з контролем. У сорту Серпневий – на 10,2-23,9%. Застосування ризобофітових композицій штаму 367a + PРР Регоплант і ризобофіт штаму 5500/4 + PРР Регоплант сприяли підвищенню енергетичної ефективності обох сортів.uk_UA
dc.description.abstractThe results of research of energy efficiency of pre-sowing processing with rhizobophyt of seeds of white lupine’s varieties Diet and August on the basis of Bradyrhizobium sp. (Lupinus)’s strains 367a and 5500/4, by Plant Growth Regulators (PGR), Regoplant and Stimpo. During the energy assessment, two main streams were distinguished: energy consumption and accumulated energy of the final product. The energy consumption calculation showed that the energy accumulated in the economically valuable part of the crop (grain of lupine), significantly exceeds the expenses of its production. Total energy expenditures for growing lupine depended on the tangible material and human resources for its cultivation and fluctuated within the limits of 6924.7 (control)-7194.1 MJ/ha (rhizobophyt of both strains with PGR Regoplant). According to the results of calculations of the total energy expenditures for growing lupine and its increasing with the harvest, a coefficient of energy efficiency was determined which in the variety of Diet in experimental variants increased by 6.1-27.8% compared with the control, the August variety-by 10.2-23,9%. Application of rhizofophyt compositions, strain 367a+PGR Regoplant and rhizobophyt, strain 5500/4+PGR Regoplant contributed to an increase in the energy efficiency of both varieties.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.subjectлюпин білийuk_UA
dc.subjectсортuk_UA
dc.subjectризобофитuk_UA
dc.subjectрегулятори росту рослинuk_UA
dc.subjectенергоефективністьuk_UA
dc.subjectwhite lupineuk_UA
dc.subjectvarietyuk_UA
dc.subjectrhizobophytuk_UA
dc.subjectplant growth regulatorsuk_UA
dc.subjectenergy efficiencyuk_UA
dc.titleEnergy efficiency of the usage of biopreparations for the growth of white lupine in the conditions of the Western Forest-Steppe of Ukraineuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Konon_2018_3.pdf487,53 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.