Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/12724
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorКомарніцький, Олександр-
dc.date.accessioned2019-06-12T10:38:01Z-
dc.date.available2019-06-12T10:38:01Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationКомарніцький О. Організація харчування студентів педагогічних навчальних закладів у СРР у середині 1930-х рр. // Україна–Європа–Світ. Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2018. Вип. 21. С. 297–303uk_UA
dc.identifier.issn2225-3165-
dc.identifier.urihttp://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/12724-
dc.description.abstractУ статті на основі аналізу архівних джерел, матеріалів тогочасної періодики показано організацію харчування студентів педагогічних навчальних закладів УСРР у середині 1930-х рр. Автор в організації харчування виокремлює два етапи, перший з яких пов’язаний з перебуванням їдалень у віданні трестів громадського харчування. Зазначається, що у цей час покращилася калорійність їжі. Студентам-випускникам і ударникам організовували покращені обіди. Частина продуктів у їдальні надходили з допоміжних господарств. Другий етап, на думку автора, варто розпочинати з 1935 р., коли стан харчування молоді погіршився, причинами чого стали ліквідація трестів громадського харчування студентів і передача студентських їдалень та буфетів у відання трестів народного харчування, а також заборона купувати продукти у допоміжних господарствах. Така нерозсудливість позначалася на студентах, вартість харчування для яких знову зросла. У статті зазначається, що упродовж усього періоду у частині їдалень панувала антисанітарія, не достатньо було посуду, не вдалося повністю ліквідувати черги. Крім того, з боку дирекції вишів в організації харчування мали місце зловживання. Неправомірні дії були і з боку студентів.uk_UA
dc.description.abstractВ статье на основе анализа архивных источников, материалов тогдашней периодики показано организацию питания студентов педагогических учебных заведений УССР в середине 1930-х гг. Автор в организации питания выделяет два этапа, первый из которых связан с пребыванием столовых в ведении трестов общественного питания. Отмечается, что тогда улучшилась калорийность пищи. Студентам-выпускникам и ударникам организовывали улучшенные обеды. Часть продуктов в столовой поступали из вспомогательных хозяйств. Второй этап, по мнению автора, следует начинать с 1935 г., когда состояние питания молодежи ухудшилось, причинами чего стали ликвидация трестов общественного питания студентов и передача студенческих столовых и буфетов в ведение трестов народного питания, а также запрет покупать продукты во вспомогательных хозяйствах. Такое безрассудство прямо сказывалось на студентах, стоимость питания для которых снова возросла. В статье отмечается, что на протяжении всего периода в части столовых царила антисанитария, мало было посуды, не удалось полностью ликвидировать очереди. Кроме того, со стороны дирекции вузов в организации питания имели место злоупотребления. Неправомерные действия были и с стороны студентов.uk_UA
dc.description.abstractIn the article, based on the analysis of archival sources, the materials of periodicals, the organization of nutrition for students of pedagogical educational institutions of the USSR in the middle of the 1930s is shown. The author in the organization of food allocates two stages, the first of which is associated with the presence of dining rooms in the trustees of catering. It is noted the caloric content of food has improved. The better lunches were organized for the student graduates and drummers. Part of the products in the dining-room came from the auxiliary farms. The second stage, according to the author, should begin in 1935, when the nutritional status of young people deteriorated, the reasons for which were the liquidation of the trusts of the public nutrition of students and the transfer of student canteens and buffets to the maintenance of the trusts of public nutrition, as well as the prohibition to buy products in auxiliary farms. Such recklessness had a direct impact on students, whose cost of nutrition has again risen. In the article it is noted, that during the entire period in the part of dining rooms reigned unsanitary, little cookware, failed to completely eliminate queues. In addition, there were abuses on the part of higher education institutions in the organization of nutrition. Misconduct was also on the part of students.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюкаuk_UA
dc.subjectстудентиuk_UA
dc.subjectхарчуванняuk_UA
dc.subjectїдальніuk_UA
dc.subjectтрестuk_UA
dc.subjectчергаuk_UA
dc.subjectстудентыuk_UA
dc.subjectпитаниеuk_UA
dc.subjectстоловыеuk_UA
dc.subjectтрестuk_UA
dc.subjectочередьuk_UA
dc.subjectstudentsuk_UA
dc.subjectnutritionuk_UA
dc.subjectcanteensuk_UA
dc.subjecttrustsuk_UA
dc.subjectqueueuk_UA
dc.titleОрганізація харчування студентів педагогічних навчальних закладів у СРР у середині 1930-х рр.uk_UA
dc.title.alternativeОрганизация питания студентов педагогических учебных заведений Усср в середине 1930-х гг.uk_UA
dc.title.alternativeTHE ORGANIZATION OF THE STUDENTS’ NUTRITION IN PEDAGOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTIONS OF THE USSR IN THE MIDDLE OF THE 1930S.uk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Располагается в коллекциях:Україна–Європа–Світ. 2018. Вип. 21

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Komarnitskyi.pdf112,06 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.