Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/12724
Назва: Організація харчування студентів педагогічних навчальних закладів у СРР у середині 1930-х рр.
Інші назви: Организация питания студентов педагогических учебных заведений Усср в середине 1930-х гг.
THE ORGANIZATION OF THE STUDENTS’ NUTRITION IN PEDAGOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTIONS OF THE USSR IN THE MIDDLE OF THE 1930S.
Автори: Комарніцький, Олександр
Бібліографічний опис: Комарніцький О. Організація харчування студентів педагогічних навчальних закладів у СРР у середині 1930-х рр. // Україна–Європа–Світ. Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2018. Вип. 21. С. 297–303
Дата публікації: 2018
Видавництво: Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
Ключові слова: студенти
харчування
їдальні
трест
черга
студенты
питание
столовые
трест
очередь
students
nutrition
canteens
trusts
queue
Короткий огляд (реферат): У статті на основі аналізу архівних джерел, матеріалів тогочасної періодики показано організацію харчування студентів педагогічних навчальних закладів УСРР у середині 1930-х рр. Автор в організації харчування виокремлює два етапи, перший з яких пов’язаний з перебуванням їдалень у віданні трестів громадського харчування. Зазначається, що у цей час покращилася калорійність їжі. Студентам-випускникам і ударникам організовували покращені обіди. Частина продуктів у їдальні надходили з допоміжних господарств. Другий етап, на думку автора, варто розпочинати з 1935 р., коли стан харчування молоді погіршився, причинами чого стали ліквідація трестів громадського харчування студентів і передача студентських їдалень та буфетів у відання трестів народного харчування, а також заборона купувати продукти у допоміжних господарствах. Така нерозсудливість позначалася на студентах, вартість харчування для яких знову зросла. У статті зазначається, що упродовж усього періоду у частині їдалень панувала антисанітарія, не достатньо було посуду, не вдалося повністю ліквідувати черги. Крім того, з боку дирекції вишів в організації харчування мали місце зловживання. Неправомірні дії були і з боку студентів.
В статье на основе анализа архивных источников, материалов тогдашней периодики показано организацию питания студентов педагогических учебных заведений УССР в середине 1930-х гг. Автор в организации питания выделяет два этапа, первый из которых связан с пребыванием столовых в ведении трестов общественного питания. Отмечается, что тогда улучшилась калорийность пищи. Студентам-выпускникам и ударникам организовывали улучшенные обеды. Часть продуктов в столовой поступали из вспомогательных хозяйств. Второй этап, по мнению автора, следует начинать с 1935 г., когда состояние питания молодежи ухудшилось, причинами чего стали ликвидация трестов общественного питания студентов и передача студенческих столовых и буфетов в ведение трестов народного питания, а также запрет покупать продукты во вспомогательных хозяйствах. Такое безрассудство прямо сказывалось на студентах, стоимость питания для которых снова возросла. В статье отмечается, что на протяжении всего периода в части столовых царила антисанитария, мало было посуды, не удалось полностью ликвидировать очереди. Кроме того, со стороны дирекции вузов в организации питания имели место злоупотребления. Неправомерные действия были и с стороны студентов.
In the article, based on the analysis of archival sources, the materials of periodicals, the organization of nutrition for students of pedagogical educational institutions of the USSR in the middle of the 1930s is shown. The author in the organization of food allocates two stages, the first of which is associated with the presence of dining rooms in the trustees of catering. It is noted the caloric content of food has improved. The better lunches were organized for the student graduates and drummers. Part of the products in the dining-room came from the auxiliary farms. The second stage, according to the author, should begin in 1935, when the nutritional status of young people deteriorated, the reasons for which were the liquidation of the trusts of the public nutrition of students and the transfer of student canteens and buffets to the maintenance of the trusts of public nutrition, as well as the prohibition to buy products in auxiliary farms. Such recklessness had a direct impact on students, whose cost of nutrition has again risen. In the article it is noted, that during the entire period in the part of dining rooms reigned unsanitary, little cookware, failed to completely eliminate queues. In addition, there were abuses on the part of higher education institutions in the organization of nutrition. Misconduct was also on the part of students.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/12724
ISSN: 2225-3165
Розташовується у зібраннях:Україна–Європа–Світ. 2018. Вип. 21

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Komarnitskyi.pdf112,06 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.