Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/17442
Название: Морфологічні показники футболістів різного амплуа
Авторы: Грубар, Ірина Ярославівна
Грабик, Надія Михайлівна
Библиографическое описание: Грубар І, Грабик Н. Морфологічні показники футболістів різного амплуа // Спортивні ігри : науковий журнал. Харків, 2020. Вип. 3(17). С. 14-24.
Дата публикации: 2020
Ключевые слова: морфологічні показники
тренувальний процес
футболісти
пропорції тіла
ігрові амплуа
модельні характеристики
Краткий осмотр (реферат): Покращення якості підготовки футболістів, упровадження в практику ефективних засобів та методів тренування, вказують на необхідність спеціального вивчення та пошуку принципово нових підходів до організації тренувального процесу. Перш за все, треба орієнтуватися на стабільні, мало змінні в ході розвитку фактори, яким відповідають морфологічні показники. Мета дослідження – визначити морфологічні показники футболістів різного ігрового амплуа з наступним їх урахуванням у побудові тренувального процесу. Матеріал і методи дослідження. Для досягнення мети і вирішення поставлених завдань, нами використовувалися такі методи дослідження: аналіз та узагальнення літературних джерел; педагогічні спостереження та експеримент; антропометричні методи дослідження; статистична обробка результатів. У процесі дослідження було обстежено 40 футболістів різної кваліфікації та ігрового амплуа, групи ПСМ з футболу, які тренуються при ТНПУ ім. Володимира Гнатюка. З них 3 голкіпери (7,5%), 13 захисників (32,5%), півзахисників – 17 (42,5%) та 7 нападників, що становить 17,5% від загальної кількості обстежених футболістів. Стаж занять футболістів становить від 1 до 10 років. Результати дослідження. У процесі дослідження представлені результати антропометричних обстежень 40-ка футболістів різних ігрових амплуа. Виявлені морфологічні особливості та встановлені відмінності структури тіла голкіперів, оборонців, півоборонців та нападників а саме, голкіпери характеризуються найбільшою довжиною, масою тіла, масо-ростовим індексом, найдовшими тулубом і руками, найбільшим індексом форми грудної клітки та кінцівок, довжиною рук, ніг, плеча, передпліччя, стегна і гомілки та шириною плеч. Тоді як, нападникам властива найбільша кількістю найменших значень досліджуваних показників, у той же час, вони мають великий індекс кінцівок та довгий тулуб. Підсумовуючи вище подане, можна сказати, що між футболістами різного ігрового амплуа є певні морфофункціональні відмінності, тому що, під час гри виконують різні функції залежно від ігрового амплуа, проте слід відмітити і деякі спільні риси будови тіла такі як, вузький таз, довгі ноги. Висновки. Аналіз науково-методичної літератури показав, що одним із важливих критеріїв підготовки спортсменів у будь-якому виді спорту є антропометричні дані, а рівень спортивної майстерності обумовлений великою кількістю чинників, серед яких особливе місце належить будові тіла спортсмена. Із обстежених нами футболістів різного амплуа можна сказати, що вони мають властиві їм габаритні розміри тіла та характерні розбіжності, які залежать від ігрового амплуа; достатньо чітко диференціюються морфологічні особливості тілобудови футболістів, що необхідні для кожного ігрового амплуа; тотальні розміри тіла (маса, ріст та показники периметра грудної клітки), у поєднанні з парціальними ланками та пропорціями тіла можуть бути використані для первинного формування ігрових ліній.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/17442
ISSN: 2523-4161
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Grubar.pdf827,83 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.