Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/20745
Название: "Корона-словотворчість" мови в умовах пандемії - 2020
Другие названия: “CROWN WORD CREATION” OF THE LANGUAGE IN THE CONDITIONS OF THE 2020 PANDEMIC
Авторы: Косович, Ольга Василівна
Библиографическое описание: Косович О. В. "Корона-словотворчість" мови в умовах пандемії - 2020 // Вчені Записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Сер. Філологія. Журналістика. Київ : Гельветика, 2021. Т. 32 (71). № 1. Ч. 1. С. 30-37.
Дата публикации: 2021
Издательство: Гельветика
Ключевые слова: неологія
неологізм
мова коронавірусної епохи
семантика
словотвір
афіксоїд
Серия/номер: Філологія. Журналістика;
Краткий осмотр (реферат): Пандемія коронавірусної інфекції COVID-19 і введення обмежувальних заходів спричинили перетворення суспільного життя в усіх його виявах і дали імпульс мовній продуктивності, а також прискореній течії мовних процесів. Нові умови життя, які стали наслідком пандемії COVID-19, відбилися як на соціальному, культурному, економічному рівнях, так і на кожному індивідуумі. Залученість усіх членів суспільства до актуальних подій стала причиною збіль- шення кількості авторів лексичних інновацій з різних соціальних груп. Результатом колективного стресу стає неймовірна індивідуально-авторська словотвор- чість, джерелом якої стають не лише і не стільки ЗМІ, а здебільшого середовище інтернету, а саме блоги та соціальні мережі, звідки лексика згодом потрапляє в широкі джерела. Різні мови світу незалежно одна від одної паралельно і одночасно продукують аналогічні ключові поняття мови коронавірусної епохи, орієнтуючись на власний культурний фон, лексичну базу. Так, одне з центральних понять пандемії «коронавірус» (coronavirus) виробляє в різних мовах дериват-омонім слова загальновживаної мови «корона» (corona), стійкі вирази з яким пере- осмислюються в новому контексті. У статті здійснюється спроба проаналізувати лексеми «коронавірус», «корона», коро- навірусні, складні слова з початком корона- з точки зору семантики, словотвірної продук- тивності, активності в структурі української мови, походження. Ключові лексичні нововве- дення коронавірусної епохи, такі як коронавірус, коронавірусний, з’явилися в мові спільного вживання у 2020 році і за короткий термін стали частиною загальновживаної мови, про що свідчить їхня багатозначність, розвиток переносних значень, широка сполучуваність, формування стійких поєднань, частота вживань. Наявна вибірка слів з початком корона- (близько 800 одиниць) показує неймовірну продуктивність цього елемента, його абсолютну еквівалентність багатозначній лексемі «коронавірусний». Різнобічний аналіз складних слів із початком корона- показав залученість цієї лексики в різні сфери людської діяльності (меди- цину, економіку, будівництво, культуру, побут).
Описание: DOI : https://doi.org/10.32838/2710-4656/2021.1-1/06
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/20745
ISSN: 2710-4656
2710-4664
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Kosovych_CROWN_WORD_CREATION.pdf475,77 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.