Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/24371
Название: Дієслівні метафори в поезії Олега Ольжича: семантика та функціонування
Авторы: Бабій, Ірина Михайлівна
Свистун, Ніна Олександрівна
Хом’як, Г. А.
Библиографическое описание: Бабій І. М., Свистун Н. О., Хом’як Г. А. Дієслівні метафори в поезії Олега Ольжича: семантика та функціонування // Current Strategies in Academic Research: conference Proceedings of the 1st International Conference (July 16, 2021). Melbourne, Australia : Primedia elaunch LLC, 2021. P. 68-77.
Дата публикации: 16-июл-2021
Издательство: Primedia elaunch LLC
Ключевые слова: Дієслівна метафора
Індивідуально-авторська метафора
Метафора
Метафорична конструкція
Традиційна метафора
Краткий осмотр (реферат): Стаття присвячена семантико-функціональному аналізу метафор у поезії Олега Ольжича. У статті, зокрема, описано семантику, граматичні та функційні особливості дієслівних метафор у творах письменника. В результаті здійсненого дослідження виявлено, що в поезії О. Ольжича дієслівні метафори найчастіше характеризують психологічний стан ліричного героя Нерідко поет уживає дієслівні метафори в пейзажах, у характеристиках природних явищ. Виявлено, що у своїх віршах О. Ольжич часто поєднує опис природи з описом душевного стану героя. Людина, її стан невіддільні від навколишнього, від усього, що оточує персонажа. Письменник часто будує свої метафоричні конструкції на вживанні іменників душа, серце, біль, щастя та ін. Такі метафори передають емоційний стан ліричного героя. Для підсилення зображуваних предметів та явищ або вираження психологічного стану ліричного героя в дієслівних метафоричних сполуках О. Ольжича вжито поруч кілька дієслів. Особливістю метафорики поета є вживання метафоричних конструкцій, побудованих на поєднанні кількох граматичних видів метафор, наприклад: дієслівної та прикметникової; дієслівної та іменникової; дієслівної, прикметникової та субстантивної. У результаті застосування статистичного методу виявлено, що метафори є найактивнішим засобом образотворення у мовотворчості Олега Ольжича. Крім традиційних, письменник ужив численну кількість оригінальних, незвичних метафор, які варто вважати індивідуально-авторськими. Переважна більшість метафор у поезії Олега Ольжича містять емоційно-експресивне забарвлення, служать вагомим засобом вираження психологічного стану ліричного героя.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/24371
ISBN: 978-1-63972-771-1
Располагается в коллекциях:Тези конференцій

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
7___.pdf769,65 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.