Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/37436
Назва: Фотосинтетичні пігменти листків сочевиці харчової (Lens culinaris medik.) за впливу мікробних препаратів і протруйника Максим
Інші назви: PHOTOSYNTHETIC PIGMENTS IN FOOD LENTIL LEAVES UNDER THE INFLUENCE OF MICROBIAL PREPARATIONS AND THE MAXIM FUNGICIDE
Автори: Козак, В. О.
Чернік, І. В.
Пида, Світлана Василівна
Крижановська, Маргарита Анатоліївна
Бібліографічний опис: Козак В. О., Чернік І. В., Пида С. В., Крижановська М. А. Фотосинтетичні пігменти листків сочевиці харчової (Lens culinaris medik.) за впливу мікробних препаратів і протруйника Максим // Український журнал природничих наук : науковий журнал. Житомир : Гельветика. 2025. № 13. С. 77-86. DOI : https://doi.org/10.32782/naturaljournal.13.2025.6
Дата публікації: 2025
Видавництво: Гельветика
Ключові слова: Lens culinaris
хлорофіли
каротиноїди
бактеріальні препарати
протруйник
фунгіциди
chlorophylls
carotenoids
bacterial preparations
seed dressings
fungicides
Короткий огляд (реферат): Метою роботи було дослідити вплив монооброблення насіння перед сівбою мікробними препаратами (МБП) Ризобофіт, Rhizobium leguminosarum biovar viceae (R. leg) штамів: C4-30, 724, Ф 11-2, Ф 16-1 та сумісної з протруйником фунгіцидного типу дії Максим на динаміку накопичення хлорофілів і основних каротиноїдів у листках сочевиці харчової сорту Red в умовах Західного Лісостепу України. Lens culinaris є не лише цінним джерелом амінокислот та рослинних білків, а й незамінною ланкою у функціонуванні бобово-ризобіального симбіозу. Встановлено, що накопичення фотосинтетичних пігментів у листках сочевиці харчової залежить від інокуляції насіння мікробними препаратами, сумісного їх застосування з протруйником Максим та фенологічної фази росту й розвитку рослин. За впливу R. leg C4-30 та R. leg 724 визначено статистично вірогідне підвищення вмісту хлорофілів у мезофілі листків упродовж генеративних фаз розвитку рослин. Моноінокуляція МБП та їх сумісне застосування з протруйником Максим у технології вирощування сочевиці харчової суттєво впливали на накопичення в листках хлорофілу а. Його вміст за впливу штамів R. leg зростав до 22,4%. За інокуляції насіння R. leg штаму 724 листки сочевиці харчової характеризувалися найвищим значенням показників суми хлорофілів (а+b) у фазі бутонізації – початок цвітіння (приріст 19,7%) та основних каротиноїдів у фазі цвітіння (приріст 27,2%). За моновпливу протруйника встановлено зростання показника суми зелених пігментів у мезофілі листків на 6%, лише у фазі бутонізації – початок цвітіння. За сумісного використання МБП з протруйником Максим виявлено підвищення вмісту хлорофілів у фазах бутонізації – початок цвітіння (варіанти Ризобофіт та R. leg C4-30), цвітіння та стиглого бобу (варіанти R. leg 724, R. leg Ф 11-2, R. leg Ф 16-1). Найвищим умістом хлорофілів у листках характеризувалися рослини Lens culinaris у фазі бутонізації – початок цвітіння, дещо нижчим під час цвітіння. У фазах зеленого і стиглого бобу кіль- кість хлорофілів зменшувалася, що пов’язано зі старінням листків. Пік накопичення каротиноїдів у листках рослин сочевиці виявлено у фазі цвітіння. Комплексне застосування в технології вирощування сочевиці харчової сорту Red Ризобофіту, активних штамів R. leg та протруйників дозволить інтенсифікувати фотосинтетичні процеси шляхом поліпшення азотного живлення рослин унаслідок біологічної фіксації нітрогену азотфіксувальними системами, реалізувати потенціал захисних властивостей від грибкових захворювань та, як наслідок, підвищити урожайність культури.
The aim of the study was to investigate the effect of seed treatment with microbial preparations (MBP) Rizobofit, Rhizobium leguminosarum biovar viceae (R. leg) strains: C4-30, 724, F 11-2, F 16-1 compatible with the fungicide Maxim on the dynamics of chlorophyll and main carotenoid accumulation in the leaves of Red lentils in the conditions of the Western Forest-Steppe of Ukraine. Lens culinaris is not only a valuable source of aminoacids and plant proteins, but also an indispensable link in the functioning of the legume-rhizobial symbiosis. It has been established that the accumulation of photosynthetic pigments in the leaves of edible lentils depends on the inoculation of seeds with microbial preparations, their combined use with the Maxim fungicide, and the phenological phase of plant growth and development. Under the influence of R. leg C4-30 and R. leg 724, a statistically significant increase in chlorophyll content in leaf mesophyll during the generative phases of plant development has been determined. Monoinoculation of MBP and their combined use with the Maxim fungicide in the cultivation of edible lentils has significantly affected the accumulation of chlorophyll a in the leaves. Its content has increased to 22,4% under the influence of R. leg strains. When inoculated with R. leg strain 724 seeds, edible lentil leaves have been characterized by the highest values of total chlorophyll (a+b) in the budding phase – the beginning of flowering (increase of 19,7%) and the main carotenoids in the flowering phase (increase of 27,2%). The single effect of the seed treatment agent has resulted in a 6% increase in the sum of green pigments in the mesophyll of the leaves, only in the budding phase – the beginning of flowering. When MBP has been used in combination with the Maxim fungicide, an increase in chlorophyll content has been observed in the budding phase – the beginning of flowering (Rizobofit and R. leg C4-30 variants), flowering, and ripe bean phases (R. leg 724, R. leg F 11-2, R. leg F 16-1). The highest chlorophyll content in leaves has been found in Lens culinaris plants in the budding-early flowering phase, slightly lower during flowering. In the green and ripe bean phases, the amount of chlorophyll has decreased, which is associated with leaf ageing. The peak accumulation of carotenoids in lentil leaves has been found during the flowering phase. The comprehensive application of Rhizobiofit, active strains of R. leg strains, and seed dressings in the cultivation of edible lentils will intensify photosynthetic processes by improving nitrogen nutrition of plants due to biological nitrogen fixation by nitrogen-fixing systems, realize the potential of protective properties against fungal diseases and increase crop yields.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/37436
ISSN: 2786-6335
2786-6343
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kozak_et_al_PHOTOSYNTHETIC.pdf2,1 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.