Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/5347
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorВасиленко, О. В.-
dc.contributor.authorСинюк, Ю. В.-
dc.contributor.authorГоцуляк, Л. М.-
dc.contributor.authorГрубінко, Василь Васильович-
dc.contributor.authorКлоченко, П. Д.-
dc.date.accessioned2015-11-25T08:18:06Z-
dc.date.available2015-11-25T08:18:06Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationВміст вуглеводів, білків і ліпідів у клітинах прісноводних водоростей за дії гумінових кислот [Текст] / О.В. Василенко, Ю.В. Синюк, Л.М. Гоцуляк та ін. // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Сер. Біологія / редкол.: М. М. Барна, К. С. Волков, В. В. Грубінко [та ін.]. – Тернопіль : ТНПУ, 2014. – Вип. 4 (61). – С. 44–48.uk_UA
dc.identifier.urihttp://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/5347-
dc.description.abstractДосліджено вплив гумінових кислот (ГК) на вміст вуглеводів, білків та ліпідів у клітинах прісноводних водоростей (Calothrix braunii, Chlorella vulgaris, Mayamаea atomus, Euglena gracilis). Встановлено, що у відповідь на дію ГК залежно від їх концентрації та терміну дії у представників синьозелених та діатомових водоростей накопичуються переважно білки, а у діатомеї також і вуглеводи. У Ch. vulgaris має місце аналогічний процес з частковим підвищенням накопичення ліпідів на початку дії ГК як стрес-чинника. Euglena gracilis має чітку білок-ліпідну стратегію адаптації до ГК, однак, при цьому, вміст білків зростає значніше, ніж ліпідів.uk_UA
dc.description.abstractИсследовано влияние гуминовых кислот (ГК) на содержание углеводов, белков и липидов в клетках пресноводных водорослей (Calothrix braunii, Chlorella vulgaris, Mayamаea atomus, Euglena gracilis). Установлено, что в ответ на присутствие в среде ГК в зависимости от их концентрации и срока действия у представителей синезеленых и диатомовых водорослей накапливаются преимущественно белки, а в диатомеи также и углеводы. У Chlorella vulgaris имеет место аналогичный процесс с частичным повышением количества липидов в начале воздействия ГК как стресс-фактора. Euglena gracilis имеет четкую белок-липидную стратегию адаптации к ГК, однако, содержание белков возрастает значительнее, чем липидов.uk_UA
dc.description.abstractInfluence of humic acids to content of carbohydrates, proteins and lipids in cells of freshwater algae (Calothrix braunii, Chlorella vulgaris, Mayamaea atomus, Euglena gracilis) was investigated. The humic acids effect dependent on their concentration and exposition time. The blue-green algae and diatoms accumulate primarily proteins, and diatoms also carbohydrates. In Chlorella vulgaris is a similar process with partial increase in lipid accumulation at the start of impact of humic acids as a stress factor. Euglena gracilis has a clear protein-lipid strategy of adaptation to humic acids, however, the protein content increases greater than lipids.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюкаuk_UA
dc.relation.ispartofseriesБіологія;-
dc.subjectпрісноводні водоростіuk_UA
dc.subjectгумінові кислотиuk_UA
dc.subjectвуглеводиuk_UA
dc.subjectбілкиuk_UA
dc.subjectліпідиuk_UA
dc.titleВміст вуглеводів, білків і ліпідів у клітинах прісноводних водоростей за дії гумінових кислотuk_UA
dc.title.alternativeСодержание углеводов, белков и липидов в клетках пресноводных водорослей при действии гуминовых кислотuk_UA
dc.title.alternativeContents of carbohydrates, proteins and lipids in cells of freshwater algal under the influence of humic acidsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Располагается в коллекциях:Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Сер. Біологія. 2014. Вип. 4 (61)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Vasulenko.pdf103,07 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.