Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/1047
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorРоманенко, В. Д.-
dc.contributor.authorАрсан, В. О.-
dc.date.accessioned2011-12-07T09:34:12Z-
dc.date.available2011-12-07T09:34:12Z-
dc.date.issued2011-03-
dc.identifier.citationРоманенко, В. Д. Енергозабезпечення процесів адаптації риб до змін концентрації йонів марганцю водного середовища / В. Д. Романенко, В. О. Арсан // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. Сер. Біологія / редкол.: М. М. Барна, В. В. Грубінко, В. З. Курант [та ін.]. – Тернопіль, 2011. – Вип. 1 (46). – С. 101-105.en_US
dc.identifier.urihttp://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/1047-
dc.description.abstractНаведено результати досліджень щодо дії різних концентрацій йонів марганцю (5, 20, 50 і 100 мкг/дм3) водного середовища на вміст ЩОК, малату та α-κетоглутарату в печінці, зябрах і м’язах коропа. Показано залежність вмісту щавлево-оцтової кислоти (ЩОК), малату та α-κетоглутарату від концентрації йонів марганцю водного середовища. За концентрацій йонів марганцю 5-50 мкг/дм3 в тканинах риб рівень ЩОК і малату росте, а при 100 мкг/дм3 – знижується. Вміст α-κетоглутарату при 20 мкг/дм3 не змінюється, при 50 мкг/дм3 знижується, а при 100 мкг/дм3 зростає.en_US
dc.description.abstractПриведены результаты исследований влияния разных концентраций ионов марганца (5, 20, 50 и 100 мкг/дм3) водной среды на содержание щавелево-уксусной кислоты (ЩУК), малата, α-κетоглутарата в печени, жабрах и мышцах карпа. Показана зависимость содержания ЩУК, малата и α-κетоглутарата от концентрации ионов марганца водной среды. Под влиянием концентраций ионов марганца 5-50 мкг/дм3 в тканях рыб уровень ЩУК и малата растет, а при 100 мкг/дм3 – снижается. Уровень α-κетоглутарата при 20 мкг/дм3 не изменяется, при 50 мкг/дм3 – снижается, а при 100 мкг/дм3 – возрастает.en_US
dc.description.abstractThere were given the results of study of the action of different concentrations of manganese ions (5, 20 50 and 100 μg/L) in aquatic environment on the content of oxaloacetic acid, malate and 2-oxoglutarate in the liver, gills and muscles of carp. The dependence of oxaloacetic acid, malate and 2-oxoglutarate on the concentration of manganese ions in aquatic environment was shown. The level of oxaloacetic acid and malate in the tissues of fish grows when the concentration of manganese ions is 5-50 μg/L, and it is reduced when the concentration is 100 μg/L. The level of 2-oxoglutarate is not changed when the concentration is 20 μg/L, it is reduced when the concentration is 50 μg/L and grows when the concentration is 100 μg/L.en_US
dc.language.isouken_US
dc.publisherТернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюкаen_US
dc.subjectкоропen_US
dc.subjectЩОКen_US
dc.subjectмалатen_US
dc.subjectα-κетоглутаратen_US
dc.subjectгліколізen_US
dc.subjectаеробне диханняen_US
dc.titleЕнергозабезпечення процесів адаптації риб до змін концентрації йонів марганцю водного середовищаen_US
dc.title.alternativeЭнергообеспечение процессов адаптации рыб к изменениям концентрации ионов марганца водной средыen_US
dc.title.alternativeEnergy provision of adaptation processes of fish to changes in the concentrations of manganese ions in the water environmenten_US
dc.typeArticleen_US
dc.rights.holder© "Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка"uk
Располагается в коллекциях:Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Сер. Біологія. 2011. Вип. 1 (46)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Romanenko.pdf210,44 kBUnknownПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.