Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/1047
Назва: Енергозабезпечення процесів адаптації риб до змін концентрації йонів марганцю водного середовища
Інші назви: Энергообеспечение процессов адаптации рыб к изменениям концентрации ионов марганца водной среды
Energy provision of adaptation processes of fish to changes in the concentrations of manganese ions in the water environment
Автори: Романенко, В. Д.
Арсан, В. О.
Бібліографічний опис: Романенко, В. Д. Енергозабезпечення процесів адаптації риб до змін концентрації йонів марганцю водного середовища / В. Д. Романенко, В. О. Арсан // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. Сер. Біологія / редкол.: М. М. Барна, В. В. Грубінко, В. З. Курант [та ін.]. – Тернопіль, 2011. – Вип. 1 (46). – С. 101-105.
Дата публікації: бер-2011
Видавництво: Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
Ключові слова: короп
ЩОК
малат
α-κетоглутарат
гліколіз
аеробне дихання
Короткий огляд (реферат): Наведено результати досліджень щодо дії різних концентрацій йонів марганцю (5, 20, 50 і 100 мкг/дм3) водного середовища на вміст ЩОК, малату та α-κетоглутарату в печінці, зябрах і м’язах коропа. Показано залежність вмісту щавлево-оцтової кислоти (ЩОК), малату та α-κетоглутарату від концентрації йонів марганцю водного середовища. За концентрацій йонів марганцю 5-50 мкг/дм3 в тканинах риб рівень ЩОК і малату росте, а при 100 мкг/дм3 – знижується. Вміст α-κетоглутарату при 20 мкг/дм3 не змінюється, при 50 мкг/дм3 знижується, а при 100 мкг/дм3 зростає.
Приведены результаты исследований влияния разных концентраций ионов марганца (5, 20, 50 и 100 мкг/дм3) водной среды на содержание щавелево-уксусной кислоты (ЩУК), малата, α-κетоглутарата в печени, жабрах и мышцах карпа. Показана зависимость содержания ЩУК, малата и α-κетоглутарата от концентрации ионов марганца водной среды. Под влиянием концентраций ионов марганца 5-50 мкг/дм3 в тканях рыб уровень ЩУК и малата растет, а при 100 мкг/дм3 – снижается. Уровень α-κетоглутарата при 20 мкг/дм3 не изменяется, при 50 мкг/дм3 – снижается, а при 100 мкг/дм3 – возрастает.
There were given the results of study of the action of different concentrations of manganese ions (5, 20 50 and 100 μg/L) in aquatic environment on the content of oxaloacetic acid, malate and 2-oxoglutarate in the liver, gills and muscles of carp. The dependence of oxaloacetic acid, malate and 2-oxoglutarate on the concentration of manganese ions in aquatic environment was shown. The level of oxaloacetic acid and malate in the tissues of fish grows when the concentration of manganese ions is 5-50 μg/L, and it is reduced when the concentration is 100 μg/L. The level of 2-oxoglutarate is not changed when the concentration is 20 μg/L, it is reduced when the concentration is 50 μg/L and grows when the concentration is 100 μg/L.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/1047
Власник авторського права: © "Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка"
Розташовується у зібраннях:Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Сер. Біологія. 2011. Вип. 1 (46)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Romanenko.pdf210,44 kBUnknownПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.