Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/15488
Название: Народні вірування про епілепсію: символічний і семіотичний аспекти (за матеріалами експедиції Чернігівським Поліссям)
Авторы: Анцибор, Дар’я
Библиографическое описание: Анцибор Д. Народні вірування про епілепсію: символічний і семіотичний аспекти (за матеріалами експедиції Чернігівським Поліссям) // Studia Methodologica. Тернопіль ; Кєльце : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2019. Вип. 49. С. 95-106.
Дата публикации: 2019
Издательство: ТНПУ ім. В. Гнатюка
Ключевые слова: epilepsy
healing practices
folk prayers
charms
народна медицина
епілепсія
лікувально-магічні практики.
замовляння
народні молитви
medycyna ludowa
epilepsja
praktyki lecznicze i magiczne
modlitwy ludo-weб zamawianie choroby
Краткий осмотр (реферат): У статті здійснюється аналіз комплексу народних вірувань про епілепсію, який охоплює уявлення про етіологію цієї хвороби, превентивні засоби, діагностування та способи подолання недуги. Робота має на меті проаналізувати сучасні ірраціональні методи боротьби з епілепсією в локальному побутуванні та детально розглянути символічну складову традиційних лікувально-магічних обрядодій. Для дослідження було обрано Семенівський та Новгород-Сіверський райони Чернігівської області. Зафіксовано такі уявлення про причини появи епілепсії, як задавнений ляк або вроки, алкогольна залежність та вродженість. У статті здійснено детальний огляд основних методів ірраціонального лікування, які побутують у досліджуваних районах. Доведено, що основною їх метою є обман хвороби, що реалізується через символічне поховання й переродження, а також наближення до стану не-людини. До таких методів належать накривання чорною хусткою, переступання через хворого на порозі церкви та сідання оголеним задом на хворого.
У статті здійснюється аналіз комплексу народних вірувань про епілепсію, який охоплює уявлення про етіологію цієї хвороби, превентивні засоби, діагностування та способи подолання недуги. Робота має на меті проаналізувати сучасні ірраціональні методи боротьби з епілепсією в локальному побутуванні та детально розглянути символічну складову традиційних лікувально-магічних обрядодій. Для дослідження було обрано Семенівський та Новгород-Сіверський райони Чернігівської області. Зафіксовано такі уявлення про причини появи епілепсії, як задавнений ляк або вроки, алкогольна залежність та вродженість. У статті здійснено детальний огляд основних методів ірраціонального лікування, які побутують у досліджуваних районах. Доведено, що основною їх метою є обман хвороби, що реалізується через символічне поховання й переродження, а також наближення до стану не-людини. До таких методів належать накривання чорною хусткою, переступання через хворого на порозі церкви та сідання оголеним задом на хворого.
Artykuł ten stanowi próbę analizy spektrum wierzeń ludowych o epilepsji zawierający do-mniemania o etiologii tej choroby, zabiegi zapobiegawcze, diagnozę i sposoby kuracji. Praca ma na celu zbadanie współczesnych irracjonalnych metód walki z padaczką w zakresie lokal-nym i szczególny przegląd symboliki tradycyjnych rytuałów leczniczo-magicznych. Do ba-dania wybrano rejon Semeniwski i Nowhorod-Siwerski obwodu Czernihowskiego. Zareje-strowano następujące domniemania o przyczynach padaczki: stłumione lęki, klątwy, uzależ-nienie od alkoholu czy cecha wrodzona. Artykuł stanowi też szczegółowy przegląd najważ-niejszych metód irracjonalnej kuracji, które są rozpowszechnione na tym terenie. Udowod-niono, że podstawowym ich celem jest okłamywanie choroby poprzez symboliczny pochówek i przerodzenie się osoby oraz udawanie nieludzkiego bytu. Wśród tych metód jest pokrycie człowieka czarną chustą, przejście przez chorego leżącego na progu cerkwi i siedzenie na chorym nagim tyłkiem.
Описание: DOI : 10.25128/2304-1222.19.49.08
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/15488
ISSN: 2307-1222
Располагается в коллекциях:Studia Methodologica. Вип. 49

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
ANTsYBOR.pdf129,76 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.