Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/21721
Название: Біохімічний склад зерна пшениці м’якої (Triticum aestivum L.) за впливу добрив
Другие названия: BIOCHEMICAL COMPOSITION OF SOFT WHEAT GRAIN (TRITICUM AESTIVUM L.) UNDER THE INFLUENCE OF FERTILIZERS
Авторы: Марцінишин, Ю. Д.
Пида, Світлана Василівна
Martsinyshyn, Yu. D.
Pyda, S. V.
Библиографическое описание: Марцінишин Ю. Д., Пида С. В. Біохімічний склад зерна пшениці м’якої (Triticum aestivum L.) за впливу добрив // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Сер. Біологія. Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2021. Вип. 1-2 (81). С. 90–98.
Дата публикации: 2021
Издательство: ТНПУ ім. В. Гнатюка
Ключевые слова: пшениця м’яка
біохімічний склад зерна
білки
клейковина
добрива
soft wheat
grain biochemical composition
proteins
gluten
fertilizers
Серия/номер: Біологія;
Краткий осмотр (реферат): У статті, на основі аналізу літератури, наведено результати вивчення впливу мінеральних, органічних та органо-мінеральних добрив на біохімічний склад зерна пшениці. Встановлено, що насіннєва продуктивність та якість зерна пшениці залежать від забезпечення рослин елементами живлення протягом вегетації, стійкістю до стресових факторів та біологічними особливостями сорту. Добрива є істотним чинником підвищення показників якості зерна пшениці та хлібопекарського борошна. За застосування органічних добрив та сидератів виявлено тенденцію до підвищення вмісту клейковини в зерні пшениці озимої. Якість зерна пшениці (поживна цінність і хлібопекарські властивості) також залежить від амінокислотного складу білків. Показано, що азотні добрива підвищують вміст білків у зерні та поліпшують їх амінокислотний склад, але внесення їх, особливо у підвищених дозах, призводить до зниження хлібопекарських властивостей зерна пшениці. Азотні добрива підвищують також вміст мікроелементів у зерні пшениці і покращують поживні якості цього важливого продукту харчування. На фоні мінерального живлення (N60P60К60) передпосівна обробка насіння і позакореневе підживлення рослин у фази кущіння і колосіння рідким органо-мінеральним добривом Полідон Біо Зерновий спеціального призначення для пшениці озимої підвищували вміст білків у зерні та сприяли зростанню масової частки сирої клейковини.
The article, based on the analysis of scientific works, presents the research findings of the influence of mineral, organic and organo-mineral fertilizer on the biochemical composition of soft wheat grain. It is shown that seed productivity and quality of wheat grain depend on the provision of plants with nutrients during the growth season, resistance to stress factors and biological characteristics of the variety. The yield of winter wheat increases due to super-strong and extra-strong varieties, but the quality of grain, which is negatively correlated with productivity, decreases. Fertilizers are a significant factor in improving the quality of wheat grain, and their use allows to obtain high quality baking flour. Application of different types of organic fertilizers (cattle manure, chicken manure) and green manures (wheat-wheat, oat-pea, mustard) results in an increase in the gluten content from 24.2 to 25.6–27.7 % in grain winter wheat. The application of manure also contributed to the accumulation of proteins in the grain. The quality of wheat grain (nutritional value and baking properties) depends on both the protein content and their amino acid composition. Nitrogen fertilizers have been shown to increase the protein content and the amount of essential amino acids in grain and improve their amino acid composition, but their application, especially in higher doses, reduces the baking properties of wheat flour. The use of nitrogen fertilizers also increases the content of trace elements in wheat grain and improves the nutritional value of this important food. Foliar feeding of plants with chelated micro-fertilizers on the background of complete mineral nutrition (N60P60K60) also improves the quality of grain, while increasing the content of proteins and gluten. Pre-sowing seed treatment and foliar fertilization of plants in the phase of tillering and earing with liquid organo-mineral fertilizer Polidon Bio Zernovyi special purpose for winter wheat, against the background of mineral nutrition (N60P60K60), increased the protein content in grain according to experimental variants and promoted raw gluten growth.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/21721
ISSN: 2078-2357
Располагается в коллекциях:Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Сер. Біологія. Вип. 1-2 (81)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Martsinyshyn_Pyda.pdf176,1 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.