Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/24828
Название: Феномен античної пайдейї як підґрунтя польської «педагогіки культури»
Авторы: Shmeliova, Tetiana
Шмельова, Тетяна
Библиографическое описание: Shmeliova T. Феномен античної пайдейї як підґрунтя польської «педагогіки культури» // Social Work and Education. 2018. Vol. 5, n. 3., P. 91-107.
Дата публикации: 2018
Ключевые слова: педагогіка
педагогіка культури Республіки Польща
пайдейя
гуманізм
культура
особистість
Краткий осмотр (реферат): У статті висвітлено процес теоретичного оформлення педагогічної субдисципліни «Педагогіка культури» в Республіці Польща з позицій її античної генеалогії. Зазначено, що згідно з педагогікою культури, виховання людської особистості ґрунтується на античних цінностях – грецької традиції «пайдейї» (παιδεια) та римському «гуманізмі» (humanitas). Проаналізовано різні дефініції терміна «пайдейя». Науковці одностайно вказують на спільне походження понять «пайдейя» і «педагогіка» від грецького слова «рais» – дитина, проте дискутують щодо тлумачення сутності поняття «пайдейя» з позицій освіти чи культури, або можливості вважати пайдейю моделлю виховання. Виявлено, що в Давній Греції поняття «пайдейя» означало вищі форми виховної діяльності й формування особистості засобами культури та її цінностей. Уточнено зміст фундаментального поняття античності «пайдейя» – синоніма культури, певного зразка гуманності, до якого людина наближається, збагачуючи свій внутрішній світ через прийняття цінностей культури. Доведено, що семантика грецької пайдейї з її освітнім підтекстом вплинула на подальший розвиток значення відповідного латинського слова «гуманізм»; наголошено на історичній проблематичності взаємозв’язків римського «гуманізму» і грецької пайдейї. У статті акцентується увага на тому, що ці поняття закладені в основу багатьох сучасних наук, зокрема польської педагогіки культури. Установлено: відповідно до педагогіки культури, освіта й виховання мають забезпечити людський розвиток і самозбагачення через опанування цінностей культури.
Описание: DOI: 10.25128/2520-6230.18.3.9
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/24828
Располагается в коллекциях:Social Work and Education Vol. 5 No. 3 (2018)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Shmeliova.pdf506,39 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.