Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/32753
Название: Нут звичайний (Cicer arietinum L.) – перспективна бобова культура Західного лісостепу України
Другие названия: COMMON CHICKPEA (CICER ARIETINUM L.) – A PROSPECTIVE LEGUME CULTURE OF THE WESTERN FOREST STEPPE OF UKRAINE
Авторы: Чернік, І. В.
Тригуба, О. В.
Библиографическое описание: Чернік І. В., Тригуба О. В. Нут звичайний (Cicer arietinum L.) – перспективна бобова культура Західного лісостепу України// Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Сер. Біологія. Тернопіль : ФОП Осадца Ю. В., 2023. Т. 83, № 3–4. С. 117-126. DOI : 10.25128/2078-2357.23.3–4.13
Дата публикации: 2023
Издательство: ФОП Осадца Ю. В.
Ключевые слова: нут звичайний
сорт
технологія вирощування
Західний Лісостеп
common chickpea
variety
growing technology
Western Forest Steppe
Серия/номер: Біологія;
Краткий осмотр (реферат): У статті наведено огляд наукової літератури стосовно значення, практичного використання, біологічних особливостей, наявності сортового різноманіття та елементів технології вирощування нуту звичайного. Показано, що сьогодні наявний підвищений попит на бобові культури, які характеризуються широким діапазоном адаптації до аридизації клімату, високою продуктивністю, поліпшують родючість ґрунту та вирішують проблему харчового та кормового білків. Однією із таких культур є Cicer arietinum L., насіння якого є джерелом складних вуглеводів, білків, вітамінів, мінералів, харчових волокон і є повноцінним складником щоденного раціону населення в багатьох країнах та кормовою базою для тварин. Нут звичайний характеризується високою посухо-, жаро- та морозостійкістю, не вибагливий до технології вирощування, у симбіозі з бульбочковими бактеріями здатний фіксувати молекулярний нітроген атмосфери й сприяти накопиченню біологічного азоту в ґрунті. Посівні площі під цією культурою у світі збільшуються із кожним роком. До Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, занесено 21 сорт, який має вегетаційний період від 74 до 112 діб та рекомендований для вирощування у природних зонах України, 15 із них – для вирощування у Західному Лісостепу України. Площі посівів нуту звичайного в Україні також збільшуються, оскільки культура економічно стабілізує господарства. Із потеплінням клімату, зменшенням кількості опадів, введенням нових сортів до державного реєстру сортів рослин, враховуючи біологічні особливості культури, Західний Лісостеп стає сприятливою природною зоною для вирощування нуту звичайного із застосуванням нових елементів технології.
The article provides a review of scientific literature regarding the importance, practical use, biological features, availability of varietal diversity, and elements of common chickpea cultivation technology. It is shown that today there is an increased demand for leguminous crops, which are characterized by a wide range of adaptation to climate aridification, high productivity, improvement of soil fertility and solution of the problem of food and fodder proteins. One of these crops is Cicer arietinum L., the seeds of which are a source of complex carbohydrates, proteins, vitamins, minerals, dietary fibre and are a complete component of the daily diet of the population in many countries and a fodder base for animals. Common chickpea is characterized by high resistance to drought, heat and frost, is not picky about cultivation technology, and in symbiosis with nodule bacteria can fix molecular nitrogen in the atmosphere and contribute to the accumulation of biological nitrogen in the soil. The cultivated area under this culture in the world is increasing every year. The State Register of plant varieties suitable for distribution in Ukraine includes 21 varieties that have a growing season of 74 to 112 days and are recommended for cultivation in natural zones of Ukraine, 15 of them are recommended for cultivation in the Western Forest Steppe of Ukraine. The area of common chickpea crops in Ukraine is also increasing, as the crop economically stabilizes farms. With climate warming, decreasing precipitation, introduction of new varieties to the State Register of Plant Varieties, and taking into account the biological characteristics of the crop, the Western Forest Steppe becomes a favourable natural zone for the cultivation of common chickpeas with the use of new elements of technology.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http:// journals.chem-bio.com.ua
http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/32753
ISSN: 2078-2357
Располагается в коллекциях:Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Сер. Біологія. Т. 83, № 3–4

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
13_Chernik.pdf219,93 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.