Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/4569
Title: Вивчення мутагенного впливу формаліну на окремі показники ярої пшениці м'якої Tritikum aestivum L. сорту Рання 93
Authors: Крижановська, Маргарита Анатоліївна
Шевчик, Любов Омелянівна
Bibliographic description (Ukraine): Крижановська, М. А. Вивчення мутагенного впливу формаліну на окремі показники ярої пшениці м'якої Tritikum aestivum L. сорту Рання 93 [Текст] / М. А. Крижановська, Л. О. Шевчик // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Сер. Біологія / редкол.: М. М. Барна, К. С. Волков, В. В. Грубінко [та ін.]. – Тернопіль : ТНПУ, 2014. – Вип. 2 (59). – С. 34–37. – Бібліогр. вкінці ст.
Issue Date: 2014
Publisher: Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
Series/Report no.: Біологія
Abstract: Представлено результати впливу формаліну в різних концентраціях на зміну різних якостей ярої пшениці мякої сорту Рання 93. Встановлено, що використані концентрації формаліну – 0,5%, 0,25%, 0,1% мають як стимулюючу так пригнічуючу дію.
Chemical-induced mutagenesis is one of the methods of obtaining mutant organisms with desired inclinations. It is used in genetic engineering, breeding and other spheres. But when the chemical reactants enter the environment uncontrolled it has negative consequences so far. Since soft wheat is the main crop of bread production and occupies a considerable area in the Ternopil region, the goal of our research work was the experimental study of changing the biological characteristics and indices of productivity of soft wheat sort Tritikumaestivum Early 93 under the influence of different concentrations of formalin. It was established that the concentration of formalin - 0.5%, 0.25%, 0.1% had both negative and positive effects. Negative mutagenic effect was detected at a concentration of 0.5% formalin (similar plants, long stems) and 0.25% (weight of 1000 seeds). A positive stimulating effect of the mutagen was observed at concentrations of 0.25% and 0.1% (number of spikelets in the ear, number of grains in the ear). Only formalin of a concentration of 0.1% has stimulatory effect on 1000 seeds.
В статье представлены результаты влияния различных концентраций формалина на изменение продуктивных свойств ярой пшеницы мягкой сорту Ранняя 93. Установлено, что использование концентраций формалину – 0,5%, 0,25%, 0,1% имеет как отрицательный так и положительный эффект. Отрицательное мутагенное влияние установлено при концентрации 0,5% (всхожесть растений, длина стебля) и 0,25% (масса 1000 семян). Стимулирующий эффект данного мутагена прослеживается при концентрации 0,25% и 0,1% (количество колосков в колосе, количество зерен в колосе и колоске). На массу 1000 зерен стимулирующий эффект дал формалин концентрации 0,1%
URI: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/4569
Copyright owner: © Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
Appears in Collections:Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Сер. Біологія. 2014. Вип. 2 (59)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KRYZHANOVSKA.pdf113,77 kBUnknownView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.