Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/5654
Title: Порівняльна оцінка сортів люпину білого за вирощування в умовах Тернопільської області
Other Titles: Сравнительная оценка сортов люпина белого при выращивании в условиях Тернопольской области
Comparative assessment of lupinus albus l. Sorts under the conditions of Ternopil region
Authors: Пида, Світлана Василівна
Конончук, Олександр Борисович
Bibliographic description (Ukraine): Пида, С. В. Порівняльна оцінка сортів люпину білого за вирощування в умовах Тернопільської області [Текст] / С. В. Пида, О. Б. Конончук // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Сер. Біологія / редкол.: М. М. Барна, К. С. Волков, В. В. Грубінко [та ін.]. – Тернопіль : ТНПУ, 2015. – Вип. 1(62) : Спеціальний вип. : присвяч. 75-річчю ТНПУ ім. В. Гнатюка, хіміко-біологічного фак., каф. ботаніки. – С. 39–44. – Бібліогр. в кінці ст.
Issue Date: 2015
Publisher: Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
Keywords: люпин білий
бульбочки
азотфіксувальна активність
насіннєва продуктивність
антракноз
Series/Report no.: Біологія;
Abstract: В умовах Тернопільської області досліджено ростові процеси рослин, нодуляційну здатність та азотфіксувальну активність бульбочок, стійкість до збудника антракнозу і продуктивність шести сортів люпину білого, які рекомендовано для вирощування у Лісостепу України. Показано, що сортові особливості люпину істотно впливають на ріст стебла, облиствіння рослин, формування і функціонування симбіотичних систем, утворених місцевими расами бульбочкових бактерій та врожайність культури.
В условиях Тернопольской области исследованы ростовые процессы растений, нодуляционная способность и азотфиксирующая активность клубеньков, стойкость к возбудителю антракноза и продуктивность шести сортов люпина белого, которые рекомендуют выращивать в Лесостепи Украины. Показано, что самыми низкими с малым количеством листьев выросли растения сорта Пищевый, наивысшими – сорта Диета, а наиболее облиственными – сорта Сэрпнэвый. Сортовые особенности люпина белого существенно влияют на образование и функционирование симбиотических систем, образованных местными расами клубеньковых бактерий и урожайность культуры. Наиболее продуктивными оказались сорта Сэрпнэвый и Вэрэснэвый, перспективными для выращивания есть также сорта Диета и Олежка, но с целью предупреждения инфицирования растений возбудителем антракноза необходимо семена люпина белого сортов Вэрэснэвый и Олежка перед посевом обрабатывать фунгицидами.
Under the conditions of Ternopil region the growth processes of plants, nodulatіon, nіtrogen fіxatіon activity of nodules, resistance to the anthracnose’s pathogen and productivity of six lupin white sorts, which are recommended for cultivation in Forest-Steppe of Ukraine, have been investigated. It has been shown that the plants of “Pishchovui” sort were of the lowest height and had the smallest number of leaves, the plants of “Dieta” sort were of the highest height and the plants of “Serpnevyi” sort were the lowest number of leaves. The sort features of Lupinus albus L. affect substantially on the formation and function of the symbіotіc system, which are formed by the local races of nitrogen-fixing bacteriums, and affect the culture yields. The “Serpnevyi” and “Veresnevui” sorts were the most productivity. The“Dieta” and “Olezhka” sorts were also perspective. The seeds of lupine white (“Veresnevui” and “Olezhka” varieties) must be processed by fungicides before sowing in order to prevent the infection of plants by the anthracnose’s pathogen.
URI: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/5654
Appears in Collections:Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Сер. Біологія. 2015. Вип. 1 (62)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Puda.pdf147,83 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.