Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/5671
Title: Зміни вмісту жирних кислот у пилку яблуні залежно від рівня техногенного навантаження на довкілля
Other Titles: Изменения содержания жирных кислот в пыльце яблони в зависимости от уровня техногенной нагрузки
The changes the content of fatty acids in pollen from apple trees depending on the environmental impact
Authors: Соловодзінська, І. Є.
Bibliographic description (Ukraine): Соловодзінська, І. Є. Зміни вмісту жирних кислот у пилку яблуні залежно від рівня техногенного навантаження на довкілля [Текст] / І. Є. Соловодзінська // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Сер. Біологія / редкол.: М. М. Барна, К. С. Волков, В. В. Грубінко [та ін.]. – Тернопіль : ТНПУ, 2015. – Вип. 1(62) : Спеціальний вип. : присвяч. 75-річчю ТНПУ ім. В. Гнатюка, хіміко-біологічного фак., каф. ботаніки. – С. 133–137. – Бібліогр. в кінці ст.
Issue Date: 2015
Publisher: Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
Keywords: бджоли
пилок
техногенне навантаження на довкілля
жирні кислоти
Series/Report no.: Біологія;
Abstract: Досліджували вплив техногенного навантаження різного рівня на вміст жирних кислот у пилку з яблуні. Встановлено, що в пилку з яблуні, яка росте на території з середнім і низьким техногенним навантаженням, порівняно з пилком із яблуні, яка росте на території з високим техногенним навантаженням, збільшується кількість легкодоступних для організму бджіл жирних кислот, насамперед за рахунок мононенасичених жирних кислот родин n-7 і n-9 та поліненасичених жирних кислот родин n-3 і n-6. Найбільший вміст жирних кислот встановлено у пилку з яблуні, яка росте на території з низьким техногенним навантаженням. У пилку з яблуні, яка росте на території з середнім і низьким техногенним навантаженням, порівняно з пилком із яблуні, яка росте на території з високим техногенним навантаженням, збільшується кількість легкодоступних для організму бджіл жирних кислот.
Исследовали влияние техногенной нагрузки различного уровня на содержание жирных кислот в пыльце яблони. Установлено, что в пыльце яблони, которая растет на территории со средней и низкой техногенной нагрузкой по сравнению с пыльцой с яблони, которая растет на территории с высокой техногенной нагрузкой, увеличивается количество легкодоступных для организма пчел жирных кислот, прежде всего за счет мононенасыщенных жирных кислот семейства n-7 и n-9 и полиненасыщенных жирных кислот семейства n-3 и n-6. Наибольшее содержание жирных кислот выявлен в пыльце яблони, которая растет на территории с низким техногенной нагрузкой. В пыльце яблони, которая растет на территории со средним и низким техногенной нагрузкой по сравнению с пыльцой яблони, которая растет на территории с высоким техногенным нагрузкам, увеличивается количество легкодоступных для организма пчел жирных кислот.
Environmental pollution by xenobiotics are extremely dangerous for human and animal, while man-made pollutants such as heavy metals, whose number increased significantly as a result of environmental degradation. In addition, heavy metals rapidly accumulated in the tissues of honey bees and bee products. On the other hand, the fatty acid composition of pollen affects the productive and reproductive characteristics of the body of honeybees. Taking into consideration above mentioned the research content of NEFA in bee pollen depending on the environmental impact is the meter of vital importance. Thus the aim of our work is to determine the content of NEFA pollen from apple tree, depending on the environmental impact. The effect of different levels of environmental impact on the content of nonetherified forms of fatty acids (NEFA) in pollen from apple has been established. It is shown that pollen from apple that grows in areas with medium and low technological activity, compared with pollen from apple that grows in areas with high anthropogenic activity increases the number of bees readily available to the body nonetherified forms of fatty acids primarily due monounsaturated fatty acid families n-7 and n-9 and polyunsaturated families of fatty acids. This shows the increase of energy, attractive, functional and metabolic and biological value for bees body. It should be noted that the highest content of NEFA found in pollen from apple that grows in areas with low anthropogenic load.
URI: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/5671
Appears in Collections:Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Сер. Біологія. 2015. Вип. 1 (62)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Solovodzinska.pdf100,21 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.