Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/8023
Название: Особливості пристосування риб до зміни температури і мінералізації води за показниками вмісту трийодтироніну, кортизолу і глюкози у плазмі крові
Другие названия: Особенности приспособления рыб к изменению температуры и минерализации води по показателям содержания трийодтиронина, кортизола и глюкозы в плазме крови
Features adaptation of fish to a change of temperature and salinity on indicators triiodothyronine, cortisol and glucose contents in plasma
Авторы: Потрохов, О. С.
Зіньковський, О. Г.
Худіяш, Ю. М.
Причепа, М. В.
Библиографическое описание: Особливості пристосування риб до зміни температури і мінералізації води за показниками вмісту трийодтироніну, кортизолу і глюкози у плазмі крові / О. С. Потрохов, О. Г. Зіньковський, Ю. М. Худіяш, М. В. Причепа // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Сер. Біологія. – 2017. – Вип. 1(68) : Тернопільські біологічні читання - Ternopil Bioscience - 2017. – С. 89–95. – Бібліогр. в кінці ст.
Дата публикации: 2017
Издательство: Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
Ключевые слова: короп
плітка
трийодтиронін
кортизол
глюкоза
мінералізація
температура
метаболізм
Серия/номер: Біологія;
Краткий осмотр (реферат): Розглянуто вплив температури та мінералізації води на вміст трийодтироніну, кортизолу та глюкози у плазмі крові плітки та коропа. Встановлено, що після 14-ти добової аклімації до підвищення температури води до 32оС не спостерігається істотних змін вмісту кортизолу у плазмі крові риб, але вміст трийодтироніну суттєво знижується. Показано, що ці зміни у плітки проходили інтенсивніше, ніж у коропа. Відмічено, що у плітки зростання вмісту глюкози спостерігається за нижчої температури (25–30оС), ніж у коропа. Зміна мінералізації води корегує відповідь риб на дію температури води. Плітка є більш чутливою до нетипово високої температури води при більшій її мінералізації, ніж короп.
Рассмотрено влияние температуры и минерализации воды на содержание трийодтиронина, кортизола и глюкозы в плазме крови плотвы и карпа. Установлено, что после 14-ти суточной акклимации к повышению температуры воды до 32оС не наблюдается существенных изменений содержания кортизола в плазме крови рыб, но содержание трийодтиронина существенно снижается. Показано, что эти изменения у плотвы проходили интенсивнее, чем у карпа. Отмечено, что у плотвы рост уровня глюкозы наблюдается при более низкой температуре (25–30оС), чем у карпа. Изменение минерализации воды корректирует ответ рыб на действие температуры воды. Плотва является более чувствительной к нетипично высокой температуре воды при большей ее минерализации, чем карп.
Our research has shown that water temperature and salinity significantly affect the metabolism of roach and carp. In terms of content triiodothyronine and glucose in plasma roach is more sensitive to atypical high temperature of water than carp. In addition, it responds positively to the reduction of water salinity. The content of cortisol in the blood plasma roach and carp after a 14-day adaptation to temperature and salinity of water is aligned to the control values. The content of triiodothyronine in blood plasma of a fish depends on the temperature factor than the salinity of the water. Thus, the biggest hormone levels in carp blood was observed for daily fluctuations in temperature within 25–30oC. This indicates that a temperature regime for carp optimal level and metabolism runs at the highest level. With increasing temperature to 27–32oC marked reduction of plasma T3 in his blood. Unlike carp highest rates of thyroid hormones in the blood plasma roach set the temperature 21–23oC. Significant reduction of triiodothyronine at elevated temperatures directed to inhibition of metabolic processes to maintain homeostasis at the appropriate level. With the water temperature from 21 to 23oC glucose in plasma roach as the reduction of water salinity increases, in carp – is reduced. The maximum blood glucose roach was observed at 25–30oC, in carp – 27–32oC. Mineralization of water at 520 mg / dm3 and water temperature 25–30oC for carp may be considered optimal, for roach – 260 mg / dm3 and 21–23oC respectively. These data suggest interspecies differences in the way energy adaptive responses in carp and roach.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/8023
Располагается в коллекциях:Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Сер. Біологія. 2017. Вип. 1 (68)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Potrokhov, Zinkovskiy, Hudiyash, Prichepa.pdf351,39 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.