Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/8547
Назва: "Солодкі" музеї, як об'єкти пізнавально-розважального туризму
Інші назви: «Сладкие» музеи в качестве объектов познавательно-развлекательного туризма
"Sweet" museums as objects of informative and entertaining tourism
Автори: Філоненко, Ірина
Бібліографічний опис: Філоненко, І. "Солодкі" музеї, як об'єкти пізнавально-розважального туризму / Ірина Філоненко // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Сер. Географія. – 2017. – Вип. 1 (42). – С. 92-100. – Бібліогр. в кінці ст.
Дата публікації: 2017
Видавництво: Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
Ключові слова: музей
інфраструктура
туризм
пізнавальні ресурси
«солодкі» музеї
Серія/номер: Географія;
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена дослідженню різновидів та особливостей поширення й діяльності «солодких» музеїв, як ресурсу для організації пізнавально-розважальних та гастрономічних турів; як закладів, що можуть бути цікавими для різних категорій відвідувачів. В основі дослідження - визначення категорії специфічних музеїв та особливостей їх функціонування з наступною характеристикою «солодких» музеїв, як одного з різновидів специфічних музеїв. Зроблена спроба класифікувати «солодкі» музеї шляхом об̕єднання їх у групи, в залежності від виду солодощів, якому вони присвячені. Стосовно цього визначені такі групи найпоширеніших у світі музеїв «солодкого» профілю: музеї шоколаду, цукру, карамелі, льодяників, нуги, мармеладу, желе, пряника, морозива. Дана характеристика «солодких» музеїв України та охарактеризовані найбільш відомі та популярні з них - музеї меду (в місті Мукачеве Закарпатської області, в с. Баїв на Волині, в місті Бердичів на Житомирщині), шоколаду (у Сімферополі, Вінниці, Львові, Тростянці), мармеладу в Севастополі, леквару в с. Ботар Виноградівського району Закарпатської області. «Солодкі» музеї є цікавим ресурсом для туризму, родзинкою місцевостей, де вони розташовані. Їх відвідування можна включати під час організації та проведення дегустаційних та пізнавальних турів, як об’єктів, що посилюють туристичну привабливість територій.
В статье исследованы разновидности и особенности распространения и деятельности «сладких» музеев в качестве ресурса с целью организации познавательно-развлекательных и гастрономических туров; в качестве заведений, которые могут быть интересны разным категориям посетителей. В основе исследования – определение категории специфических музеев и особенностей их функционирования с дальнейшей характеристикой «сладких» музеев мира в качестве одного из разновидностей специфических музеев. Сделана попытка классификации «сладких» музеев путем объединения их в группы, в зависимости от вида сладостей, которому они посвящены. Касательно этого определены следующие группы самых распространенных в мире музеев «Сладкого» профиля: музеи шоколада, сахара, карамели, леденцов, нуги, мармелада, желе, пряника, мороженого. Охарактеризованы «сладкие» музеи Украины, а именно – самые известные из них – музеи меда (в городе Мукачево Закарпатской области, в с. Баив на Волыни, в городе Бердичев На Житомирщине), шоколада (в Симферополе, Виннице, Львове, Ьростянце); мармелада в Севастополе, Леквара в с. Ботар Витноградовского района Закарпатской области. «Сладкие» музеи – интетесный туристический ресур, изюминка местностей, где они расположены. Их посещение можна планировать во время организации и проведения дегустационных и познавательных туров в качестве объектов, усиливающих турситическую привлекательность территорий.
The article investigates the varieties and characteristics and distribution of "sweet" museum as a resource for the organization of informative and entertaining and gastronomic tours; as institutions that may be interesting for different categories of visitors. The basis of our research is discovering the characteristics and specifics of museum. Researching the main approaches to classification and major classification schemes. Categorizing museums and specific features of their operation and subsequent characterization of "sweet" museums in the world as one of the specific kinds of museums is the basis of our research. We have tried to organize "sweet" museums by combining them into groups, depending on the type of candy, which they are devoted. In this regard, the following group of the most popular «sweet» museums in the world consits museums of chocolate, sugar, candy, lollipops, nougat, marmalade, jelly stick. We have done the characteristic of the "sweet" museums in Ukraine and described the most famous and popular ones – museums of honey (in Mukachevo Transcarpathian region, in the village Bais in Volyn, in Berdichev and in Zhitomir region), chocolate (in Simferopol, Vinnytsia, Lviv, Trostyanets) , marmalade in Sevastopol, liquer in village Botar, Vynohradiv district of the Transcarpathian region. "Sweet" museum is an interesting resource for tourism and areas where they are located. These visits can be included in the organization and conducting of tasting and educational tours as objects which enhance the attractiveness of areas.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/8547
Розташовується у зібраннях:Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Сер. Географія. 2017. № 1 (42)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Filonenko.pdf243,74 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.