Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/5916
Title: Исследование свечения микроскопических грибов Черного моря
Other Titles: Дослідження світіння мікроскопічних грибів Чорного моря
The study of the Black Sea microscopic fungi luminescence
Authors: Токарев, Ю. Н.
Копытина, Н. И.
Машукова, О. В.
Bibliographic description (Ukraine): Токарев, Ю. Н. Исследование свечения микроскопических грибов Черного моря] / Ю. Н. Токарев, Н. И. Копытина, О. В. Машукова // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Сер. Біологія / редкол.: М. М. Барна, К. С. Волков, В. В. Грубінко [та ін.]. – Тернопіль : ТНПУ, 2015. – Вип. 3/4 (64) : Спеціальний вип.: Гідроекологія. – С. 644–647. – Библиогр. в конце ст.
Issue Date: 2015
Publisher: Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
Keywords: микроскопические грибы (микромицеты)
характеристики биолюминесценции
химическая стимуляция
Series/Report no.: Біологія;
Abstract: Впервые исследованы характеристики свечения чистых культур и комплексов потенциально патогенных (оппортунистических) и сапротрофных микроскопических грибов Черного моря. Установлено, что максимальная световая эмиссия культур вызывалась химическим воздействием пресной водой: средняя энергия светоизлучения составляла (2,24–3,44)•108 квант•см-2 Свечение при химической стимуляции организмов этиловым спиртом было минимальным – не более 1,04•108 квант•см-2. Продолжительность свечения всех культур оставалась относительно постоянной не зависимо от вида воздействия – 4,35–4,59 с. В перспективе подобные исследования позволят оценить вклад морских грибов в биолюминесцентный потенциал различных регионов Мирового океана и установить места скопления потенциально патогенных грибов.
Вперше досліджені характеристики свічення чистих культур і комплексів потенційно патогенних (опортуністичних) і сапротрофних мікроскопічних грибів Чорного моря. Встановлено, що максимальнє свічення культур забезпечувала хімічна дія прісною водою: середня енергія світловипромінювання складала 2,24-3,44•108•квант•см-2. Свічення під час хімічної стимуляції організмів етиловим спиртом було мінімальним – менше 1,04•108•квант•см-2. Тривалість свічення усіх культур залишалося відносно постійною незалежно від типу дії – 4,35-4,59с. В перспективі подібні дослідження дозволять оцінити вклад морських грибів у біолюмінесцентний потенціал різних регіонів Світового океану і встановити місця скупчення потенційно патогенних грибів.
For the first time the pure cultures and complexes of potentially pathogenic (opportunistic) and saprotrophic microscopic fungi of the Black Sea characteristics of luminescence have been investigated. It has been stated that maximum light emission of the cultures was evoked by the chemical stimulation of the fresh water: average luminescence energy made (2.24–3.44)•108 quant•cm-2. Light emission under organisms chemical stimulation by the ethyl alcohol was minimal – not more than 1.4•108quant•cm-2. Duration of all the cultures luminescence remained quite constant, not depending on the kind of stimulation – between 4.35 and 4.59 c. In future such studies will permit to evaluate contribution of the marine fungi into bioluminescence potential of the World Ocean different regions and to find out the places of the potentially pathogenic fungi accumulation.
URI: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/5916
Appears in Collections:Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Сер. Біологія. 2015. Вип. 3/4 (64)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tokarev.pdf101,61 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.