Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/12537
Название: Збут продукції борошномельної промисловості Правобережної України на зовнішніх ринках у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.
Другие названия: SALING OF THE FLOUR-GRINDING INDUSTRY PRODUCTS OF RIGHT BANK UKRAINE ON EXTERNAL MARKETS IN THE SECOND HALF OF THE XIX – AT THE BEGINNING OF XX CENTURIES
Авторы: Стоколоса, Тарас
Библиографическое описание: Стоколоса Т. Збут продукції борошномельної промисловості Правобережної України на зовнішніх ринках у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Сер. Історія. Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2018. Вип. 2, ч. 2. С. 3-8
Дата публикации: 2018
Издательство: Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
Ключевые слова: Правобережна Україна
борошно
борошномельна промисловість
експорт
млин
висівки
Right bank Ukraine
flour
flour grinding industry
export
mill
bran
Серия/номер: Історія;
Краткий осмотр (реферат): У статті на основі значного об’єму історичних джерел висвітлено проблематику експорту борошномельної продукції Правобережної України у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Дослідження здійснено на основі використання таких методів: історико-хронологічного, порівняльного, проблемного, синтезу і аналізу, дедукції та індукції. Саме ці методи дозволили провести всебічний науковий аналіз проблеми. Особлива увага звертається на порівняння обсягів експорту зерна та борошномельних продуктів. Проведений аналіз дозволяє стверджувати, що економіка Правобережної України в основному була спрямована на вивезення сировини, а не готової продукції, що свідчить про незадовільний рівень розвитку млинарської справи та непродуманої державної політики. Детально висвітлено обсяги експорту борошна, круп та висівок із Київської, Подільської та Волинської губерній та України в цілому. Зроблені узагальнення та висновки можуть бути використані під час подальшого дослідження соціально-економічної історії України нової доби.
The article focuses on the export of flour-grinding products of the Right bank Ukraine in the second half of the ХІХ and early ХХ centuries based on a large number of historical sources. The research is carried out on the basis of the use of such methods: historical-chronological, comparative, problem, synthesis and analysis, deduction and induction. Exactly these methods allowed us to conduct a comprehensive scientific analysis of the problem. Particular attention is paid to the comparison of volumes of grain exports to flour products. The made analysis allows us to assert that the economy of the Right bank Ukraine was mainly aimed at the export of raw materials, but not finished products, which certifies the unsatisfactory level of development of the mill industry and ill-conceived state policy. The volumes of flour, groats and bran exports from Kyiv, Podillya and Volyn provinces and Ukraine as a whole are also covered in detail. The generalizations and conclusions set out in the article can be used in the further study of the general picture of the socioeconomic history of Ukraine of the new era.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/12537
ISSN: 2307–7778
Располагается в коллекциях:Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Сер. Історія. 2018. Вип. 2, ч. 2

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
1Stokolosa.pdf137,73 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.