Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/5347
Title: Вміст вуглеводів, білків і ліпідів у клітинах прісноводних водоростей за дії гумінових кислот
Other Titles: Содержание углеводов, белков и липидов в клетках пресноводных водорослей при действии гуминовых кислот
Contents of carbohydrates, proteins and lipids in cells of freshwater algal under the influence of humic acids
Authors: Василенко, О. В.
Синюк, Ю. В.
Гоцуляк, Л. М.
Грубінко, Василь Васильович
Клоченко, П. Д.
Bibliographic description (Ukraine): Вміст вуглеводів, білків і ліпідів у клітинах прісноводних водоростей за дії гумінових кислот [Текст] / О.В. Василенко, Ю.В. Синюк, Л.М. Гоцуляк та ін. // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Сер. Біологія / редкол.: М. М. Барна, К. С. Волков, В. В. Грубінко [та ін.]. – Тернопіль : ТНПУ, 2014. – Вип. 4 (61). – С. 44–48.
Issue Date: 2014
Publisher: Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
Keywords: прісноводні водорості
гумінові кислоти
вуглеводи
білки
ліпіди
Series/Report no.: Біологія;
Abstract: Досліджено вплив гумінових кислот (ГК) на вміст вуглеводів, білків та ліпідів у клітинах прісноводних водоростей (Calothrix braunii, Chlorella vulgaris, Mayamаea atomus, Euglena gracilis). Встановлено, що у відповідь на дію ГК залежно від їх концентрації та терміну дії у представників синьозелених та діатомових водоростей накопичуються переважно білки, а у діатомеї також і вуглеводи. У Ch. vulgaris має місце аналогічний процес з частковим підвищенням накопичення ліпідів на початку дії ГК як стрес-чинника. Euglena gracilis має чітку білок-ліпідну стратегію адаптації до ГК, однак, при цьому, вміст білків зростає значніше, ніж ліпідів.
Исследовано влияние гуминовых кислот (ГК) на содержание углеводов, белков и липидов в клетках пресноводных водорослей (Calothrix braunii, Chlorella vulgaris, Mayamаea atomus, Euglena gracilis). Установлено, что в ответ на присутствие в среде ГК в зависимости от их концентрации и срока действия у представителей синезеленых и диатомовых водорослей накапливаются преимущественно белки, а в диатомеи также и углеводы. У Chlorella vulgaris имеет место аналогичный процесс с частичным повышением количества липидов в начале воздействия ГК как стресс-фактора. Euglena gracilis имеет четкую белок-липидную стратегию адаптации к ГК, однако, содержание белков возрастает значительнее, чем липидов.
Influence of humic acids to content of carbohydrates, proteins and lipids in cells of freshwater algae (Calothrix braunii, Chlorella vulgaris, Mayamaea atomus, Euglena gracilis) was investigated. The humic acids effect dependent on their concentration and exposition time. The blue-green algae and diatoms accumulate primarily proteins, and diatoms also carbohydrates. In Chlorella vulgaris is a similar process with partial increase in lipid accumulation at the start of impact of humic acids as a stress factor. Euglena gracilis has a clear protein-lipid strategy of adaptation to humic acids, however, the protein content increases greater than lipids.
URI: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/5347
Appears in Collections:Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Сер. Біологія. 2014. Вип. 4 (61)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vasulenko.pdf103,07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.