Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/5847
Title: Амінокислотний склад Simocephalus vetulus (Muller) за умов використання різних видів дріжджів як кормових субстратів
Other Titles: Аминокислотный состав Simocephalus vetulus (Muller) при использовании различных видов дрожжей в качестве кормовых субстратов
The amino acid composition of Simocephalus vetulus (Muller) under conditions of using the different types of yeast as a food substrates
Authors: Кушнірик, О. В.
Худий, О. І.
Bibliographic description (Ukraine): Кушнірик, О. В. Амінокислотний склад Simocephalus vetulus (Muller) за умов використання різних видів дріжджів як кормових субстратів / О. В. Кушнірик, О. І. Худий // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Сер. Біологія / редкол.: М. М. Барна, К. С. Волков, В. В. Грубінко [та ін.]. – Тернопіль : ТНПУ, 2015. – Вип. 3/4 (64) : Спеціальний вип.: Гідроекологія. – С. 388–391. – Бібліогр. в кінці ст.
Issue Date: 2015
Publisher: Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
Keywords: амінокислоти
культивування
зоопланктон
дріжджі
Series/Report no.: Біологія;
Abstract: Досліджено амінокислотний склад Simocephalus vetulus за умов використання різних видів дріжджів (Saccharomyces cerevisiae та Rhodotorula glutinis) як кормових субстратів. Показано, що використання R. glutinis супроводжується підвищенням вмісту загальних протеїнів у досліджуваних організмів. Заміна дріжджів S. cerevisiae на R. glutinis у процесі культивування S. vetulus призводить до значної зміни співвідношення вмісту протеїногенних амінокислот досліджуваних ракоподібних. Зокрема, істотно підвищується частка метіоніну, гістидину та аргініну. Застосування каротинсинтезуючих дріжджів сприяє встановленню у культивованому в якості живого корму зоопланктоні оптимального для риб співвідношення замінних та незамінних амінокислот.
Исследован аминокислотный состав S. vetulus при использовании в качестве кормовых субстратов различных видов дрожжей (Saccharomyces cerevisiae и Rhodotorula glutinis). Показано, что использование R. glutinis сопровождается повышением у исследуемых организмов содержания общих протеинов. Замена дрожжей S. cerevisiae на R. glutinis в процессе культивирования S. vetulus приводит к значительному изменению соотношения содержания протеиногенных аминокислот. В частности, существенно повышается доля метионина, гистидина и аргинина. Применение дрожжей способствует установлению в культивируемом в качестве живого корма зоопланктоне оптимального для рыб соотношения заменимых и незаменимых аминокислот.
The aminoacid composition of S. vetulus when using the different species of yeast (Saccharomyces cerevisiae & Rhodotorula glutinis) as food substrates was investigated. An increasing of total protein content in the experiment with usage of carotenogenic yeast R. glutinis was found. While feeding crustaceans with R. glutinis the greatly increased content of amino acids such as arginine, methionine and histidine was observed. The application of carotenigenic yeast provides the formation of balanced amino acid composition of the live feed at the ratio of the content of essential and non-essential aminoacids.
URI: http://dspace.tnpu.edu.ua/handle/123456789/5847
Appears in Collections:Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Сер. Біологія. 2015. Вип. 3/4 (64)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kushniryk.pdf91,52 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.